Nytårsfortsæt? Og godt nytår!!

Veganer, vegetar, kødspiser eller lidt af hvert?

porridgee suppeepancakee

At spise vegetarisk og vegansk bliver en af de helt store tendenser i 2016. For mange betyder dette ikke, at man aldrig spiser kød, men at man blot et par gange om ugen spiser “meat-free” (ingen kød). Personligt følger jeg aldrig nogen form for diæt, kur eller lignende, men denne “bølge” er jeg dog røget med på. Læs med i dag om hvorfor.  


Når det kommer til kost, går jeg ind for at nære kroppen med ægte og naturlige råvarer. Det vil sige, at jeg såvidt muligt spiser rene og uforarbejdede fødevarer uden tilsætningsstoffer, konserveringsmidler eller kunstige smags- og sødestoffer.

Derudover går jeg efterhånden meget op i, at min kost samtidig er bæredygtig – for min krop og miljøet. Dette er en af grundene til, at jeg er begyndt at praktisere “meat free monday” og altså er røget med på den grønne bølge.

Meat free Monday handler om, at man ugentligt ikke spiser nogle former for kød, og det har både sundhedsmæssige, miljømæssige og ikke mindst etiske fordele.

Sundhedsmæssige årsager

Flere studier peger på, at der er sundhedsmæssige ricisi forbundet ved for stor indtagelse af rødt kød. For meget rødt kød menes blandt andet at kunne have en sammenhæng med visse kræftformer, maveproblemer, åreforkalkning og blodpropper. Ernæringsrådgiver, Per Brændgaard, anbefaler, at man spiser mindre end 500 g rødt kød om ugen. Kød er hårdere for fordøjelsen, og det kræver mere energi og arbejde for kroppen at nedbryde det. Det er sundt med en ugentlig pause, hvor kroppen således kan bruge mere energi på andre processer.

Miljømæssige årsager:

Når man spiser rødt kød, bidrager man til større belastning og forurening af miljøet. En artikel beskriver et studie, der viser, at kødspisere, som spiser 100 g kød på en dag, udleder 7,19 kilo CO2 om dagen. En vegetar udleder til sammenligning 3,81 kilo CO2 dagligt. Danskerne placerer sig endda i toppen, hvad angår mængden af kødindtagelse.

Etiske årsager:

De fleste kødproduktioner medfører lidelse og skade på dyrene. De bliver alt for ofte behandlet ekstremt dårligt, står tæt pakket og har kun meget små arealer at bevæge sig på. Det er intet mindre end skrækkeligt, og det vil jeg virkelig ikke støtte! Medmindre man helt stopper med at spise kød, da er det mest etiske og bedste alternativ at købe fritgående og økologisk. Når jeg nu spiser kød i mindre grad end tidligere, da har jeg mulighed for at købe det dyrere og ofte økologiske kød, når jeg endelig spiser det.

Priserne går langsomt i den rigtige retning, om man kan fx finde økologisk oksekød (dog med højere fedtprocent) i Netto til samme pris som det ikke-økologiske.


Jeg udelukker altså ikke rødt kød fuldstændigt fra min kost men spiser det med måde. Jeg har altid elsket en stor, rød bøf, men efterhånden spiser jeg det slet ikke ligeså ofte. Efter jeg er begyndt at skære ned på indtagelsen, har jeg oplevet, at min lyst er blevet væsentlig mindre. Det skyldes nok, at jeg oplever mere lethed i kroppen og mere energi, når jeg ikke spiser rødt kød. De fleste dage om ugen opnår jeg mine proteiner primært fra kylling, fisk, æg, nødder, linser og bønner.

Allerede på fredag vil jeg give jer en opskrift på et lækkert, mættende og sundt “meat-free” måltid.  

Kunne du overveje at indføre meat free monday? Eller har du allerede erfaringer med det? Del gerne med os alle i kommentarfeltet. ❤️

Husk at det er næste uge, hvor du har mulighed for at være med på HAPPY 2016 KICK START forløbet. Stay tuned!

– Kærlig hilsen Julie/HappyHealth – 

Følg mig på Facebook og Instagram

//For english version press “English Translation” in the menu. Today it is about meat-free Monday. I have not turned vegan, vegetarian and I do still eat meat. But less than before and I have 1 or 2 days every week where I eat vegetarian. It has environmental, ethical plus healthcare benefits. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Nytårsfortsæt? Og godt nytår!!