Stress test

Er vi snart så sunde, at det ikke længere er sundt? Er der tale om et sundhedspres?

healthy-living løb
I onsdags var der en utrolig spændende debat om sundhedstendenser i Go’ morgen Danmark. I programmet havde de besøg af Morten Ebbe Juhl Nielsen, som er phd og lektor i anvendt filosofi samt forfatter til en helt ny bog: ”Forbandet sunddom”.

Er vi snart ved at være så sunde, at det ikke er sundt? Er det snart mere normalt at have løbet et marathon end ikke at have gjort det?

Er sundhed ikke altid godt? Det mener Morten ikke. Han mener, at sundhedsbølgen har taget overhånd. Vi er så optaget af sundhed, at vi går og bekymrer os om ikke at være sunde nok. Engang var en løbetur i weekenden sundt – i dag skal vi løbe et marathon. Engang følte man sig sund, når man spiste en salat eller holdte en alkoholfri weekend, hvor man i dag skal følge et helt kostregime. Sundhedsbarren er blevet højnet, og det kræver derfor mere og mere at være ”sund”. Ifølge Morten er det et problem, at vi ikke stiller os kritiske overfor sundheden. Vi tænker ikke over, at sundheden også har konsekvenser, og det kan gøre os blinde overfor omkostningerne ved at følge sundhedsidealerne. Timer i fitnesscentret fjerner tid med kæresten, vennerne, børnene eller den gode bog og kan på den måde fjerne livskvalitet. Sundhed er en individuel størrelse, og vi må selv afgøre, hvor meget vi er villige til at ofre for den. Morten erkender, at der selvfølgelig er folk, der elsker at dyrke meget motion, men samtidig mener han ikke, at man helt kan undslippe sig dette sundhedspres:

”Halvdelen af fitnessmedlemskaberne bliver ikke brugt – hvorfor bruger så mange folk penge på noget, som de ikke bruger, hvis ikke man bliver presset til det?” spørger Morten.

Morten forklarer, at det er veldokumenteret, at overvægtige og rygere diskrimineres mere på jobmarkedet, og at der således er en social slagside ved ikke at være sund.

healthy-life signMortens råd er, at man må prioritere. Det er ikke omkostningsfrit at være sund. Man skal tænke over, hvor meget tid man har til sundhed i forhold til de andre ting, man så har mindre tid til. Uanset hvordan man vender og drejer det, så fjerner det tid fra andre aktiviteter. Morten afslutter indslaget:

”Vi har en ide om, at hvis det er sundt, så er det sundt hele vejen igennem, men sådan er verden ikke skruet sammen.”

Jeg synes, at Morten har fat i en meget interessant vinkel på samfundets sundhedstendenser. Jeg føler dog ikke, at min sundhed kun stammer fra et sundhedspres udefra. Jeg er sund af mange mange andre årsager! Når jeg er sund, har jeg det meget bedre i min krop. Jeg har højere selvtillid, mere energi og glæde. Når jeg passer på min krop ved at få nok søvn, sund kost og bevægelse, så har jeg meget mere velvære, end når jeg ikke passer på min krop. Jeg må dog indrømme og give Morten ret i, at jeg trods alt nok ikke helt undslipper mig fra sundhedspresset alligevel. Jeg kan i hvert fald nikke genkendende til dårlig samvittighed og utilstrækkelighedsfølelse, når jeg ikke får trænet, men som jeg kan se på Instagram, at alle de andre får gjort… Jeg synes, at denne debat er en god anledning til lige at tjekke efter, hvorfor du er sund, og hvilken værdi der er i det for dig. Sundhed er godt, men ikke hvis det går udover livskvaliteten. 

I kan se/gense indslaget HER.

//In a danish morning show they interviewed a phd and professor in philosophy, Morten Ebbe Juhl Nielsen, who questions if we have become too healthy. We are constantly worried about being healthy and always tries to be more healthy – running longer, eating healthier. According to Morten, “healthy” is not always a good thing. He thinks that the health focus has gone too far. Once, going for a run made you feel healthy – today you must run a whole marathon. Once, you felt healthy if you had an alcohol free weekend – today you must constantly follow a strict diet. The health view has changed and it requires more and more to be “healthy”.  Morten thinks it is a problem that we’re not being critical about health. We do not think about its consequences. Because even though it is healthy it does have consequences, Morten says. The hours you spend in a gym is hours you loose from doing other things such as being with your loved ones, friends, kids or reading a book. This way Morten fears that health can remove life quality and wellbeing. Health is individual and each of us must decide how much we are willing to sacrifice for our health. Morten admits that some people love doing fitness and diets for hours every week but even these people cannot escape the ongoing health pressure and the health consequences.

Morten advices us to prioritize. Health comes with costs. We must think about how much time we are willing to spend on our health. We must not think that just because something is healthy it is always healthy – it is not, Morten says. 

I think that Morten’s perspective is very interesting. I fell, however, that my health does not come from a health pressure only. I am healthy because of so so many reasons. When I take good care of my body by getting enough sleep, eating healthy and moving my body I feel much better, both physically and mentally. I have more confidence, more energy and feel more happiness. I must admit, though, that to some extend I think Morten is right. Well, at least I am not able to totally escape the health pressure. I can recognize the feeling of guilt when I do not get to the gym, but everyone else on Instagram does…. I think that this debate is a good opportunity for yourself to check in on why you’re being healthy. What value does it give you? Does it take away other joys in your life or not? Health is good, but not if it costs life quality and wellbeing.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Stress test