Social snacks or true friends?

Interview about social media and technology part 1 //Sabrina

Kære læsere,

I dag sætter jeg fokus på et meget aktuelt og for mig utrolig interessant emne, nemlig sociale medier og teknologi. Udviklingen er gået så ufattelig stærkt, og har vi nu fået os selv helt med? Jeg er virkelig i et “love/hate-relationship” med min smartphone og alle dens apps. På den ene side elsker jeg at bruge dem (og gør det utrolig ofte), og på den anden side forbander jeg al den tid, jeg kan bruge (og spilde) i det digitale univers. Jeg har talt med en af mine gode veninder, Sabrina, der har taget det seje spring at lukke sine sociale medie-profiler og reduceret sin brug af teknologi generelt. Sabrina har en utrolig erfaring, både arbejdsmæssigt og personligt, samt stort kendskab til området, hvorfor hun har en masse på hjerte, og svarene er derfor også lidt lange. Jeg vil dog virkelig opfordre jer til at læse dem. De er vise, inspirerende og lærerige! Jeg har i hvert fald opnået meget større indsigt i, hvordan jeg fremover vil (/burde!) håndtere den digitale verden…


Mød Sabrina 
Sabrina bor med sin kæreste i Shoreditch, London. Hun arbejder som CCO for Kovert Designs, der er et ‘research og design house’ dedikeret til at udforske forholdet mellem mennesker og teknologi. Til dagligt har hun ansvaret for salg, marketing, partnerships og har blandt andet også stået for projektet “I see you”
Sabrina har tidligere arbejdet i New York og er uddannet HA(jur.). I 2014 valgte hun at flytte til London og arbejde med tech startups, hvor hun efter en kort periode hos Rainmaking Loft og Venture Scout fandt sit drømmejob hos Kovert Designs.


Hvilke ændringer har du foretaget dig omkring din brug af sociale medier og teknologi? “Da jeg fandt ud af, hvilken negativ indflydelse sociale medier og teknologi havde på mit liv, besluttede jeg at lukke mine sociale medieprofiler og bruge teknologi mindre for at ”reconnecte” med mig selv, mine venner, familie – og især livet. Jeg lukkede mine profiler på diverse sociale medier og slettede applikationer fra mobil og laptop. Jeg har dog beholdt Facebook, fordi det er et godt værktøj til at holde kontakt med venner og familie, nu hvor jeg bor i udlandet. Derudover kontrollerer jeg generelt mit mobil forbrug via applikationen ”moment”. Jeg forsøger at holde mig under halvanden time hver dag, hvilket stort set udelukkende er i forbindelse med mit arbejde. Mit soveværelse er også blevet et mobilfrit område. Jeg tager aldrig min mobil med i seng eller tjekker den som det første om morgenen. Jeg forsøger på bedste vis dagligt at holde en time fri for teknologi på hver side af døgnet. Dvs. ingen mobil eller computer, en time inden jeg skal sove, eller en time efter jeg er stået op.”

Hvad fik dig til at foretage disse ændringer? “Gennem mit arbejde var jeg sammen med 30 “high-powered” entreprenører og CEO’s i Marrakesh på en ”digital detox”. Vi var alle vant til at være ”wired in” hele dagen på mobil og computer, men vi skulle bo i ørkenen uden teknologi og elektricitet i tre døgn. Formålet var at udforske, hvilken indflydelse det ville have på os at tage en pause fra alt det. I de tre dage, jeg var i ørkenen på digital detox, mærkede jeg stor forandring både i krop og sind. Jeg følte mig enormt glad, befriet, afslappet og meget mere som mig selv. Der var et stort positivt flow i mine tanker, da jeg pludselig havde tid til at reflektere og perspektivere over dybere ting i livet. Jeg var tilstede i mine samtaler og fokuseret. Jeg var så meget i nuet og havde det så godt, hvor jeg var. Da det kom til, at vi fik vores smartphones tilbage var det sidste, jeg havde lyst til, at tænde den. Der gik omkring en dag, efter jeg fik den tilbage, før jeg tændte den og havde faktisk stadig ikke lyst. Jeg vidste, at ligeså snart jeg tændte den, ville det flyve ind med e-mails, beskeder, nyheder og sociale medie-notifikationer. I det store perspektiv virkede det ikke vigtigt for mig. Jeg var kommet direkte fra en oplevelse, som havde tilladt mig at reflektere og filosofere over mange af livets store aspekter med nogle af de mest imponerende mennesker, og så virker det ret ligegyldigt at bruge tid på at se fjolle-videoer, selfies, invitationer til natklubåbninger, politiske postulater uden hold i, og hvad der ellers florerer. Hvor jeg var, og hvem jeg var sammen med i nuet, var langt vigtigere. Det føltes meget bedre at være til stede og sætte pris på de små ting, der skete omkring mig, end at skulle tage stilling til de nyheder, der ville komme ind på min mobil. 

Inden jeg tændte min mobil, stillede jeg mig selv spørgsmålet, hvorfor jeg har disse sociale medieprofiler, og hvordan bidrager de positivt til mit liv? Her gik det hurtigt op for mig, at jeg intet positivt argument havde. Tværtimod følte jeg, at det stjal energi, tid og tanker. ”Hvilket billede skal jeg uploade? Hvad skal jeg skrive? Hvorfor har han liked den video? Hvor mange mon liker min nyhedsopdatering? Skal jeg skifte profilbillede? Hvilket signal sender det, hvis jeg liker denne her dokumentar?” osv. Tusinder af tanker og massere af energi på helt ligegyldig information og spørgsmål, som på ingen måde bidragede positivt til, hvad jeg lavede, eller hvordan jeg havde det. 

Derfor var det i sidste ende et ret nemt valg for mig at slette mine profiler og applikationer. Hvis det ikke bidragede positivt til mit liv, men tværtimod havde den modsatte effekt, hvorfor skulle jeg så fortsætte?”

Hvilken effekt har det haft på dig og dit liv? “Det har været en kæmpe befrielse og kun øget min lykke, energi og glæde til livet. Jeg føler sociale medier er et sort hul for tid og energi, som er de to vigtigste og mest kostbare ressourcer i vores liv. Meget af den information, der eksisterer på de sociale medier, finder jeg falsk, da du kun ser det halve billede. Det er svært at give mere en 10-20% af sit sande jeg, når man kun kan poste billeder og korte sætninger. Hertil er der hele selfie-debatten, hvor man gør sit bedste for at se godt ud for at signalere til sin omverden, at man er glad og har det sjovt, selvom det ikke nødvendigvis er tilfældet. Jeg fortrækker menneskelig kontakt; at snakke med dem jeg holder af ansigt til ansigt og være tilstede i nuet sammen med dem. At lytte, læse deres kropssprog og føle kemien, kontakten og næstekærligheden. Mennesker er livsbekræftende og en stor del af, hvorfor jeg lever.

De vigtigste nyheder, både gode og dårlige, får jeg altid, når jeg mødes med folk eller gennem et telefonopkald, og jeg vil ikke have det anderledes. Jeg kan ikke være der for dem, mærke dem og dele deres glæde eller sorg gennem en besked, men det kan jeg, når jeg ser dem eller snakker med dem. Jeg tror, at mange frygter at gå glip af vigtige nyheder og events, FOMO som man kalder det, men ”at the end of the day”, skal du nok få at vide, hvad der er vigtigt for dig at vide. At jeg ikke længere bliver forstyrret af min mobil og sociale medier gør, at min evne til at fokusere og koncentrere mig er vokset. Jeg er til stede, og mine tanker driver ikke væk. Jeg sover meget bedre, er afslappet og rolig. Jeg har mere tid til mig selv og sætter langt mere pris på de små ting, der sker omkring mig.

Min livsglæde er tydeligt forøget, og det giver kun god mening. Jeg synes, at mit liv omkring mig er fantastisk, og jeg elsker det. Jeg blev forblændet og opslugt af min smartphone og al den ligegyldige aktivitet og information, den forstyrrerede mig med, at jeg glemte at lægge mærke til det.”

Hvad har været det allerbedste ved dine ændringer? “At min tankegang har ændret sig. Negative tanker om kropsidealer, livstil og madvaner er forsvundet, og det har givet mig frihed og plads til at fylde mine hverdag op med en masse positive tanker som drømme, håb og næstekærlighed.”

social mediaMåske vi allesammen burde stille os Sabrinas spørgsmål: Hvorfor har jeg sociale medie-profiler? Hvordan bidrager de sociale medier positivt til mit liv? Jeg kan i hvert fald nikke genkende til, at de stjæler alt for meget tid og energi…

Følg med på fredag, hvor anden del af mit interview med Sabrina kommer på bloggen. Den anden og sidste del handler om Sabrinas største udfordringer ved at stoppe, om hun nogensinde føler sig udenfor, og om hun kommer til at bruge sociale medier igen. Derudover får du hendes bedste råd til, hvis du selv overvejer at lukke eller skære ned på dine sociale medie-profiler.

– Kærlig hilsen Julie – 

//For english version press “google translate” in the menu. Today is about social media and technology. How is your relationship with all that? I have asked a good friend of mine who have reached the point where she no longer uses social media etc. She explains how and why she has made those changes and not least what positiveness it has brought into her life. 

 

2

 • Camilla Legaard

  Super lækkert indlæg! Jeg overvejer kraftigt selv at lukke min Instagram profil ned nu, da jeg kun tror at udfaldet vil være positivt. En lille hilsen til Sabrina: Hej smukke Brino 🙂 virkeligt inspirerende indlæg, glæder mig meget til at læse anden del!! Håber du har det fantastisk i London! Mange kram fra Millo fra folkeskolen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • HappyHealth

   Tak Camilla! Jeg er også af den overbevisning, at der er mere positivt at hente ved at lukke profilerne ned end ved at bruge dem….. Glad for at du kunne bruge indlægget, og ja, du skal glæde dig til anden del! 🙂 Kh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Social snacks or true friends?