Healthy Quinoa Muffins

Hvordan gør man sig selv gladere?

ole ole


Forleden var jeg til et meget interessant foredrag af Ole Juncer, der fortalte om sin oplevelse af sin medvirken i programmet på TV2: “Jeg vil være Ole Henriksen”. Er der nogen af jer, der har set det?

Programmet handler om den pessimistiske tv-journalist, Ole Juncer, der begiver sig i kast med at prøve at blive ligeså glad som den evigglade Ole Henriksen. Ole Juncer tager en videnskabelig tilgang, og de gennemgår alt fra urinprøver til hjernescanninger. Der er tydelige forskelle i deres hjerneaktivitet, og blandt andet er Ole Henriksen meget bedre i stand til at fokusere og være til stede i nuet. Flere eksperter, heriblandt hjerneforsker Richard Davidson og neuropsykolog John B. Arden, medvirker i programmet og fortæller, at det kan lade sig gøre at ændre sin hjerne og blive mere positiv og glad. De afsluttende hjernescanninger viser, at, omend ikke ligeså positiv som Ole Henriksen, så har Ole Juncer undervejs i programmet opnået en kæmpe forbedring i sin evne til at slappe af, fokusere og være glad.

Under foredraget fortalte han, hvilke ændringer han havde gjort, og hvad Ole Henriksen selv gør i sin hverdag, og jeg tænkte, at jeg lige ville give jer rådene videre. Det er ikke noget nyt, som man ikke har hørt om før, men jeg oplevede alligevel en positiv effekt af lige at blive “mindet om” gode måde at øge/vedligeholde sin glæde på. Det mest interessante, syntes jeg, var at få kendskab til, hvad Ole Henriksen mere specifikt selv gør. 🙂

Social medicin: Det første og vigtigste punkt for velværet er sociale relationer. Det er i samværet med betydningsfulde venner og familie, at man oplever en øget glæde og lykken. Forsøger man at jagte den i materielle goder, da vil det aldrig lykkes.
Hvad gør Ole Henriksen? Han sørger for at skabe god kontakt til næsten alle, han møder. Han starter altid med en kompliment og fokuserer dermed altid på det positive og dét, som er værd at fremhæve ved personen.

Hjernegymnastik: Det er vigtigt at udfordre sin hjerne, da det øger plasticiteten og dermed hjernens evne til at ændre sig og sine tankemønstre. Hjernen udfordres, når man tænker “puha, det er svært”, og det kan fx være ved at lære et nyt sprog.
Hvad gør Ole Henriksen? Han udfordrer sin hjerne dagligt ved aldrig at bruge lommeregner og altid regne på gammeldags maner med et stykke papir.

Motion: Bevægelse ilter hjernen og skaber nye forbindelser. Det skal være 30 minutter hver dag, og det kan være alt fra cykeltur til arbejde, rask gang, løb, svømning eller hvad som helst, der øger din puls og giver en lille smule sved på panden. Det behøver ikke at være 30 minutter på en gang – det kan sagtens deles op over hele dagen.
Hvad gør Ole Henriksen? Han sørger altid for at planlægge sin motion i sit skema og undgår dermed at have for lidt tid til det. Derudover har han en række træningsøvelser, som han udfører hver morgen. 

Kost: Kosten er vigtig for hjernen. Hjernen forbrænder 1/5 af al vores næring, og det er derfor ikke ligegyldigt, hvad vi indtager. Sukker og raffinerede produkter sænker humøret, da et godt humør bl.a. handler om at have et stabilt blodsukker. Tre afbalancerede måltider om dagen er et godt udgangspunkt, og noget af det allerbedste er at få nok omega-3, fx fra fede fisk.

Søvn: For lidt og for dårlig søvn medfører direkte, at man bliver mere irritabel, tvær, kort lunte og depressiv. Det handler ikke bare om at sove men om at sove godt. Det blå lys fra smartphones, tv og computer sænker evnen til at få en god søvn, og det er en god ide at undgå al den slags lys to timer inden sengetid.
Hvad gør Ole Henriksen? Han beder aftenbøn og udviser taknemmelighed, inden han sover.

Nærvær: Mindfulness/meditation. Sørg for at være til stede og fokuseret i alt, hvad du foretager dig. Det øger positive tanker, når man undgår multitasking og stress. Helt optimalt er 2 x 20 minutters meditation om dagen, men ifølge John B. Arden gør bare fem minutter også en betydelig forskel.
Hvad gør Ole Henriksen? Han sørger for at skemalægge alt i sin kalender således, at han ved præcis, hvor lang tid det hele tager. Han sørger for aldrig at lade det tage længere tid ved at være effektiv og 100% fokuseret, og på den måde når han det hele. 

//Fore english version press “Google Translate” in the menu. Today I give you 6 advices to get a happier brain that I learned at a very interesting lecture the other day. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Healthy Quinoa Muffins