Protein Bars Recipe

Interview about stress //Iris Romerdahl

Jeg har været ude og tale med stressekspert, Iris Romerdahl. Iris gør os klogere på, hvad der sker i kroppen under stress samt giver redskaber til, hvordan vi bedst håndterer det. Hun deler desuden sit syn på, hvad vores største udfordringer er i dag. God læselyst :). 


RIS


Hvad er stress? Psykologisk set er stress, når man er ude for en belastning, der er større end de ressourcer, man har. Der er simpelthen ikke balance mellem belastning/udfordringer og de ressourcer, vi har til rådighed. Stress er dybest set vores gamle ”overlevelsessystem”, som vi evolutionært har fra dyrene. Når vi udsættes for fare igangsættes vores gamle  kamp/flugt/frys system. Når vi snakker stress i dagens Danmark, så er problemet, når man konstant er i denne her ”klar-til-kamp”-tilstand. Det er vi ikke bygget til. Vi er naturligt bygget til en rytme, hvor en stresset periode er kortvarig og efterfølges af, at vi kan slappe helt af. Stress kan være fordelagtigt i situationer, hvor man har brug for ekstremt fokus, fx under en eksamen. Her fremmer stress præstationen. Når jeg taler om stress, da taler jeg især om amygdala, som er en struktur i hjernen, der fortolker, om noget er farligt eller ej og således bestemmer, hvornår vi er stressede.

Hvordan kan det være, at kroppen overreagerer og sættes i ”alarmberedskab”, selvom der ikke er brug for det? “Det kan skyldes amygdala, som er dirigenten. Amygdala lagrer nemlig erfaringer og oplevelser i kroppen, som så kan medføre, at man på et senere tidspunkt reagerer uhensigtsmæssigt. Et eksempel kan være, at amygdala lagrer/husker din chef som farlig, fordi han engang var ubehagelig og råbte af dig. Flere år efter kan du møde en person på gaden, der udseendemæssigt eller duftmæssigt minder om ham, hvorved amygdala sender besked om at starte dit alarmberedskab – altså tolker, at der er fare på færde.”

Hvad kan der ske ved at være i ”alarmberedskab”/stresset over længere tid? “Jeg plejer at forklare det sådan, at vi har et ”indre” og et ”ydre” immunsystem. Det indre genopbygger vores celler og sørger for en konstant healingproces i kroppen. Er vi hele tiden under stress, da bliver det indre immunsystem lukket ned, fordi det fx ikke giver mening, at tarmsystemet fungerer, hvis det handler om liv og død. Under stress bliver al energi pumpet op til musklerne og hjertet, så vi kan gå ud og kæmpe, og så lukker det resten ned. Derfor slider langvarig stress kroppen op. Hippocampus (arbejdshukommelsen) er ofte det, vi først oplever lukke ned, når vi er stressede, fordi stresshormonerne får hippocampus til at skrumpe. Det mærker vi ved, at vi husker dårligere. Det positive er heldigvis, at man meget simpelt kan få hippocampus til at vokse igen ved søvn, sund kost, meditation og motion. Langvarig stress bevirker ubalancer i hele kemisystemet, og det kan på den måde medføre blandt andet dårlig søvn, binyretræthed, kort lunte, humørsvingninger, depression og gøre en diffus.”

Hvordan ved man, om man lider af stress? “Generelt vil jeg sige, at når man er virkelig stresset, da er det typisk omgivelserne, der gør en opmærksom på det. Der er ændringer i humøret, og et typisk tegn er, at man ikke får sovet nok om natten. Der er nogle helt almindelige faktorer såsom ondt i kroppen eller musklerne, der også kan tyde på stress. Er man overhovedet i tvivl, så skal man lytte til sine omgivelser.” 

Hvad kan man selv gøre, hvis man stresset? “Når man er stresset, så er man ”ude af sig selv”. Omvendt, når man ikke er stresset, da kan man sige, at man er ”hjemme hos sig selv” og kan mærke sig selv. Ved moderat stress kan det være fornuftigt at dyrke mere motion. På den måde kan man fysisk ryste stressen ud af kroppen. Er man dog meget stresset og har oplevet stress i længere tid, da er motion faktisk ikke godt, fordi det går hen og bliver ”flugten” og dermed belaster kroppen yderligere. Her har man brug for ro. Motion skal man derfor være meget varsom med i forhold til, hvor stresset man er! Hvad, man selv kan gøre, handler dybest set om, at man kommer tilbage til at være ”sig selv” og kunne mærke sig selv. Man kan således godt være stresset til tider, uden at det er skadeligt, så længe man også sørger for at komme ”hjem til sig selv”. Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der giver denne følelse. For nogen er det at danse i stuen eller at læse en god bog. Hvad end, der giver dig ro og bringer dig tilbage til at være dig selv, nedbringer din stress. Sørg desuden for at få nok søvn! Så kan man holde til meget meget mere. Hos mig hjælper jeg mine klienter med ”amygdala-træning”, som er en metode til at skabe bevidsthed om egne reaktionsmønstre, såedes at amygdala ikke styrer én uhensigtsmæssigt og skaber uhensigtsmæssig stress.”

Hvad tror du er den største udfordring for folk i dag i forhold til stress? “Jeg tror, at vi i dag vil så meget på én gang, at det udfordrer evnen til at være i balance. Vi vil gerne være perfekte som kvinder, som mor, som elsker og som hustru. Vi vil gerne det hele, og det kan bare ikke lade sig gøre! Vi er nødt til at gå meget mere ind i, hvad der vigtigst for mig? Måske er det ikke det samme som for fem år siden, men hvad er det vigtigste her og nu? Vi bliver nødt til at prioritere. Er det vigtigere for mig, at jeg når hjem til mine børn, end at der ikke ligger en arbejdsbunke på mit bord, når jeg går fra kontoret? Det er ikke altid muligt at nå det hele. Samtidig lever vi i dag i et individualistisk samfund med en individ-syn, der kan gøre, at mange opfatter alt som deres eget ansvar. Fx identificerer vi os meget med vores job, hvilket kan medføre, at vi tager alt på jobbet personligt. Vi må lære at adskille os fra arbejdet; vi er ikke vores arbejde, men vi har vores arbejde. Vi bliver nødt til at blive mere realistiske.”

Jeg håber, at i blev gjort lidt klogere på, hvad stress er for en størrelse. Jeg bed særligt mærke i Iris’ pointe med vigtigheden af at prioritere og balancere. Man kan jo ikke nå det hele, men det prøver jeg nok for ofte alligevel… I pressede situationer skal jeg også blive bedre til at mærke efter min krops behov –  har den brug for en løbetur eller ro? Hvad fik du ud af i dag? Følg desuden med på onsdag, hvor du kan teste, om du er stresset, og i så fald hvor stresset du er og få gode råd til, hvordan du bedst håndterer din situation. Læs mere om Iris og hendes behandlinger på hendes hjemmeside HER.

//For english version press Google Translate in the menu. Today’s interview is about a stress expert explaining what stress is, why it is harmful and what you can do about it. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Protein Bars Recipe