A good morning routine

Interview about health and happiness //doctor Charlotte Bech

I dag er første interview på bloggen! Jeg har været ude og tale med læge Charlotte Bech omkring hendes syn på sundhed og glæde, hvori hun kombinerer moderne lægevidenskab og den indiske tradition ayurveda. Det var et utrolig inspirerende og lærerigt møde. Charlotte forklarer blandt andet, hvorfor glæde er det allervigtigste for sundheden… Jeg håber også, at i vil synes om interviewet. God læselyst 🙂

lægeeeDin tilgang til sundhed er moderne lægevidenskab kombineret med ayurveda. Hvordan kan det være? “Vi skal integrere det bedste fra to verdener. Vi har en avanceret moderne lægevidenskab, og samtidig har vi i Fjernøsten en gammel ”time-tested” visdom. Begge har meget værdifulde aspekter. Så jeg mener, at vi kan integrere det bedste fra to verdener. Og med det mener jeg, at vi kan opnå dels mere forebyggelse og dels en bedre livskvalitet.”

Hvad er ayurveda? “Ayurveda er verdens ældste lægevidenskab, som har været praktiseret i Indien i ti-tusinde vis af år via mundtlige traditioner, som er gået fra lære til elev og fra far til søn. Dog først for nylig, dvs. for 2-5000 år siden, er det blevet skrevet ned på palmeblade og senere på papir. Ayurveda er et omfattende sundhedssystem, som består af mange værker. Der er seks store værker og en række mindre værker, der hver især består af mange bind med flere hundrede sider. Så der er tale om en meget omfattende gammel sundhedsvidenskab. Det handler først og fremmest om forebyggelse, og det vigtigste princip er, at sundhed er det samme som glæde. Det er ayurvedas grundsten. Er man sund, så er man også glad. Hvis man er glad, så bliver man også nemmere sund end ellers. Og omvendt er man syg, så fører det til tristhed eller sygdom. Det er det allervigtigste grundprincip i ayurveda, og derfor synes jeg også, at dit navn ”HappyHealth” er rigtig godt!”

Hvad tilfører den vestlige lægevidenskab, som ayurveda ikke kan – og omvendt? “Det er et godt spørgsmål. Moderne lægevidenskab har metoder til præcis diagnostik. Moderne lægevidenskab har effektive behandlinger ved akutte sygdomme og alvorlige sygdomme, som virker hurtigt og effektivt. Behandlingerne, vi anvender, er videnskabeligt dokumenteret. Ayurvedas fordel er først og fremmest det forebyggende. Det er en ældgammel visdom omkring kost og livsstil, hvor man kan forebygge sygdomme og bevare sin ungdommelighed til langt op i årene og dermed få et længere liv. Det særlige ved ayurveda er ”sund fornuft”, som er sat i et system på en sådan måde, at det er enkelt både at forstå og bruge. Ayurveda er meget praktisk, holistisk, naturligt, og tager det hele menneske i betragtning. Administrerer man det korrekt, så er der ingen bivirkninger. En stor del af ayurvedas principper er også videnskabeligt dokumenteret, men naturligvis ikke ligeså grundigt som behandlingerne indenfor den moderne lægevidenskab, men den er der dog.”

I dine behandlinger indgår ofte meditation. Hvorfor er det godt at meditere? “Det er godt at meditere med transcendental meditation, fordi kroppen får en meget dyb og velgørende hvile. Hvile er den tilstand, hvor kroppen regenererer og reparerer på sig selv. Jo dybere hvile, jo dybere kan man regenerer, og med transcendental meditation kan man opnå en hvile, der er langt, langt dybere end selv den dybeste søvn. Dvs. at kroppen regenerer meget effektivt, og derfor virker transcendental meditation effektivt imod stress og alle stressrelaterede sygdomme såsom fx hjertekarsygdomme, astma, migræne, søvnproblemer og udbrændthed. Over 600 videnskabelige undersøgelser bekræfter den positive virkning af transcendental meditation.”

Kan meditation både helbrede og forebygge sygdomme? “Ja. Det kan det. Og det er vist, at transcendental meditation over tid eksempelvis kan normalisere blodtrykket og forbedre metabolisk syndrom, som er et forstadie til diabetes. Vi har også set en bedring af astma, migræne og søvnproblemer. Desuden virker meditation forebyggende, fordi den reducerer stress. Og vi ved, at stress er en årsagsfaktor eller forværrende faktor i omkring 80 procent af alle sygdomme.”

Hvor stor en rolle spiller glæde for sundheden? “Den allerstørste. Ifølge ayurveda er det det allervigtigste overhovedet. Det er faktisk sådan, at definitionen på sundhed er lig med glæde ifølge ayurveda. Det er det samme ord.”

Kan mangel på glæde lede til sygdomme? “Ja, det kan det godt, ifølge ayurveda. Alt det er blevet eftervist af den moderne lægevidenskab. En gren af den moderne lægevidenskab, der hedder psykoneuroimmunologi, viser netop alt det, vi snakker om nu; at der er en sammenhæng mellem psyken, nervesystemet og immunforsvaret. Fx kan man måle, at hvis man er ked af det, trist eller stresset, så svækker det ens immunforsvar, og så bliver man nemmere syg. I ayurveda har man vidst i årtusinder, at der er en sammenhæng mellem krop og psyke, og nu er der så oprettet en speciel gren af lægevidenskaben, der beskæftiger sig lige præcis med det emne, nemlig psykoneuroimmunologien.”

Sikke et spændende og lærerigt møde! Det synes jeg i hvert fald! Det har bekræftet mig i, at glæden virkelig er det allervigtigste for sundheden! Jeg vidste slet ikke, at glæde faktisk betyder sundhed, ifølge ayurveda. Og det gjorde et ret stort indtryk på mig. Man skal altså virkelig bruge sin glæde som et “sundhedsbarometer”. Er jeg glad – sådan rigtigt og grundlæggende glad? Jamen så er jeg også sund – og omvendt! Hvad fik i ud af interviewet? 🙂 Og nå ja, så burde jeg vidst få kigget lidt på transcendental meditation…

Læs mere om Charlotte Bech og hendes klinik her: www.charlottebech.dk

//For english version press “Google Translate” in the menu. Today is a very interesting interview you should not miss out on! 🙂 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

A good morning routine